Thursday, May 15, 2008

Uus seadus väljas _ heliplaatide laenutus raamatukogudes vaba!

" Alates 15. mai 2008 jõustub Autoriõiguse seaduse muudatus, mille kohaselt on kõigil
raamatukogudel õigus helisalvestisi vabalt koju laenutada. Vaata AutÕS muutmise seadus !
Ainus piirang kehtib täiesti värsketele plaatidele, mida ei tohi koju anda enne 4 kuu möödumist Eestis levitamise algusest. Meie meedias on märgata selle 4 kuu erinevat (peamiselt valesti) tõlgendamist: justkui hakkaks 4 kuud kehtima plaadi raamatukokku jõudmisest. See ei vasta tõele.
Raamatukogud peavad ise jälgima, millal jõuab plaat Eestis müügile ja sellest hetkest arvestama seda 4 kuud. Heaks abimeheks siin on Helitroobi
kodulehekülg www.helitroop.ee , kus kirjas värskete plaatide väljaandmise aeg ning Helitroobis levitamise alguse aeg. Enne 4 kuu möödumist võib heliplaate kasutada raamatukogus kohapeal.
Teoreetiliselt on raamatukogudel võimalus seda 4-kuulist tähtaega ka lühendada, kui õnnestub saada tootjalt vastav luba. Ajaline piirang ei kehti audiovisuaalse või helikunsti õppesuunal tegutsevat õppeasutust teenindavale raamatukogule, kes võib õppe- ja teadustöö eesmärgil laenutada nii heli- kui videosalvestisi ilma 4-kuulise ooteajata.
Kahjuks jääb nö tavalistele raamatukogudele videosalvestiste vaba laenutus hetkel veel kättesaamatuks, kuid töötame selles suunas edasi, "
teatab Kaie Viigipuu, Tallinna Keskraamatukogu Muusikaosakonna juhataja !



NB! Tõik, et Eesti muusika ka internetis legaalselt kättesaadavaks muutub, teeb rõõmu ka bändimeestele, ja nautigem globaalküla rõõme - digiajastu on kohal!
Kuula Sina ka!

Eeldatavasti leiame viibad võrgust kättesaadavaile helindeile ka raamatukogude e-kataloogidest kätte! Tartu ühendkatalooges, pealinnas, mujalgi mitmel pool ?

No comments: