Tuesday, September 2, 2008

Tiina Tammer: kas raamatule kehtestatakse saastemaks?


Loe: Pm 2.09.2008

----
Nõnda leiab kirjastaja: ... Ettepanek tõsta Eestis raamatute käibemaks viielt protsendilt
18 protsendile tähendab raamatu hinna olulist tõusu. Ning vaevalt tähendab see tõus lisamiljoneid ohtrate poliitiliste lubaduste tuhinaga kärssama läinud riigi rahakotti.

Küll aga tähendab see tõus, et raamatuid ostetakse ja loetakse vähem. Ja siis veel vähem. Ja veel vähem. Ning see ei ole ainult äri või tarbimise küsimus.
See on küsimus riigi ja rahvuse elujõust. Ka see on sisejulgeolek.

Kui praegused otsustajad astuksid läbi rahvusraamatukogus 1.–14. septembrini Eesti Kirjastuste Liidu korraldatud näituselt «Raamat Eesti Vabariigile», kus väljas vaid väike valik uue Eesti ehk 17 aasta jooksul kirjastatud olulisi raamatuid, mõistaksid ehk nemadki, et raamat on osa kultuurist. Ja see ei ole saastamine.


Loe lähemalt käibemaksu ja käibemaksusüsteemide kohta! Ja siit!

vt:

2. septembril kell 16.00 avati ERR peanäitusesaalis Eesti Vabariigi 90. juubeliaastale pühendatud raamatunäitus „Raamat Eesti Vabariigile”.

Näitus pakub ühe võimaliku läbilõike omakultuuri kajastavatest raamatutest, mis välja antud Eesti taasiseseisvusperioodil (1991-2008). Ajaloolane ja kirjastaja Marek Tamm ütleb näituse saatetekstis: „Ühe riigi vaimset elujõudu on võimalik välja arvutada ilmuvate raamatute põhjal. See näitaja on viimasel iseseisvusajal olnud kõrge.”

Näitusel on eksponeeritud ligikaudu 600 teost. Põhiteemadeks on riik ja rahvas (ajalugu, biograafilised leksikonid, mälestused, teadus, riigi sümboolika), kultuur (kultuurilugu, kunst, arhitektuur, elulood, rahvakultuur, muusika, Eestit käsitlevad õppematerjalid, sport) ja loodus.

Raamatunäituse korraldavad Eesti Kirjastuste Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu. Näituse sisulisteks koostajateks on Mall Jõgi (ajakiri Keel ja Kirjandus), Sirje-Mai Pihlak (kirjastus Ilo), Kadri Haljamaa (kirjastus Koolibri), Helle Remmelt (Eesti Rahvusraamatukogu) ja Marek Tamm (kirjastus Varrak). Näituse kujundas Lennart Mänd (Eesti Kunstiakadeemia).

Näitus ja fuajees on avatud 1.-13. septembrini, edasi eksponeeritakse rändnäitusena maakondade raamatukogudes.

Kirjastamine on ju ennekõike äri, kultuurikeskne äri, aga ikkagi äri! Milline on kirjastajatel kasumi maksimeerimise strateegia?

Millistel kaalutlustel kavandab riik kirjavara käibemaksu tõstmist?

Loe veel
, mida eesti rahvuskultuuri ja kulka seostest kokkuhoiu aja tingimustes arvab noorkirjanik Vahur Afanasjev, sisutootja.

Loe, kes Kulkale võlgu jäänud on: Pm 3.09.08


"... Raamat, armsad kaasmaalased, on muidugi ime," on õelnud President Meri korduvalt! Loe: Kõne Eesti Rahvusraamatukogu avamisel 11. septembril 1993

No comments: